BCM Vodafone niet op orde
Waar het KPN eerder dit jaar niet lukte om de vertrouwelijkheid van zijn klantgegevens te borgen, blijkt Vodafone in zijn netwerk hele andere problemen te hebben. Naar eigen zeggen steunt het netwerk van Vodafone op 5 centrales die de landelijke 2G en 3G spraak- en dataverbindingen afhandelen. Eén van deze centrales is afgelopen nacht door een grote brand getroffen en Vodafone blijkt in haar netwerk niet voor een soepele overname van het knooppunt te hebben gezorgd.
Op het moment dat IT middelen in een bedrijfsomgeving een kritieke functie hebben, is het verstandig om ervoor te zorgen dat:
- Er bij storingen een real-time failover scenario in werking treedt;
- Er bij storingen een near-real-time failover scenario in werking treedt;
- Er bij storingen binnen korte tijd op andere middelen kan worden overgeschakeld;
- Er een backup is, maar er veel handelingen nodig zijn om de normale situatie te herstellen.
Van een bedrijf dat een belangrijke "nutsvoorziening" levert waar veel klanten van afhankelijk zijn zou je mogen verwachten dat optie 1 of 2 van toepassing zou zijn. Bij Vodafone blijkt dit niet het geval. Vodafone heeft man en macht nodig om de dienstverlening in Rotterdam en Den Haag te herstellen. Het omleiden van het telefonieverkeer naar andere knooppunten is niet (semi) automatisch te realiseren en na het instellen van beperkte omleidingen blijken er nieuwe capaciteitsproblemen te ontstaan.
Van een netwerk als dat van Vodafone zouden zeker de groot zakelijke klanten mogen verwachten dat hun netwerkpartner beter met zijn Business Continuity Management omgaat. Er zou minimaal voldoende reservecapaciteit moeten zijn om een calamiteit waarbij een enkele locatie betrokken is op te vangen voordat je je klanten dwingt om op een alternatieve manier te gaan communiceren.
Hopelijk helpt dit incident Vodafone en andere providers om de veerkracht van het netwerk nogmaals goed door te lichten.